TaalSteenbergen: Taalplezier voor 0 tot 100+ jaar

Ik ben op zoek naar...

zoeken
  dinsdag, 16 juni 2020

nr_cache/thumb-c2f2f8b433ac205dd7a7d1ca9e2cfa4e-568x1500.jpg

Gelijke kansen voor iedereen. Dat is het uitgangspunt van het Uitvoeringsprogramma Laaggeletterdheid in de Gemeente Steenbergen. Een programma waarmee we taalplezier bij kinderen en volwassenen in onze gemeente willen vergroten en zo taalachterstand willen terugdringen. TaalSteenbergen is opgericht om mensen met een taalbehoefte in contact te brengen met de juiste partners in het netwerk. TaalSteenbergen is de doorontwikkeling van Taalhuis Steenbergen en bundelt al het aanbod dat er is op gebied van taal. Monirah Schep is aangesteld als coördinator van TaalSteenbergen.

 

Aanbod

Basisvaardigheden taal en rekenen worden sneller aangeleerd met veel herhaling. De bestrijding van laaggeletterdheid wordt versterkt, als taalprogramma’s en taallessen ook worden ondersteund door de omgeving: het extra voorlezen van kinderen, het oefenen van Nederlandse taal met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een taalmaatje op de werkvloer. Ouders, werkgevers, vrijwilligers en verenigingen spelen hierin een belangrijke rol. Bovendien verbindt (ouder)betrokkenheid ook generaties in de bestrijding van laaggeletterdheid: kinderen die een VVE-programma volgen op school, hebben wellicht ook (groot)ouders met een taalbehoefte. Door ouders en/of omgeving betrokken te krijgen bij de ontwikkeling van een kind, versterken we zowel basisvaardigheden van deze kinderen als de participatie van volwassenen. TaalSteenbergen is de doorontwikkeling van Taalhuis Steenbergen.

 

Wethouder Esther Prent: "TaalSteenbergen brengt aanbieders - zoals de bibliotheek, onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties - en de inwoners die hier behoefte aan hebben bij elkaar. Ik ben heel blij dat Monirah Schep de rol van coördinator combineert met haar rol bij Vluchtelingenwerk Nederland. Haar contacten en netwerk is zeer waardevol om de juiste mensen en partijen bij elkaar te brengen."

 

Over netwerkcoördinator Monirah Schep

Coördinator van Taal Steenbergen, Monirah Schep: "Ik ben graag onder de mensen en ook betrokken bij mensen die het minder hebben in onze samenleving. Mijn hart gaat sneller kloppen van diverse maatschappelijke initiatieven die de wereld een beetje mooier én gemakkelijker maken voor mensen. Ik wil me van harte inzetten om het contact tussen mensen verder op gang te brengen. Als netwerk TaalSteenbergen moeten we elkaars kennis en ervaring daarvoor gebruiken. Door goede samenwerking en de juist verwijzingen hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Een van mijn favoriete uitspraken is: "Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!"

 

Taalaanbod tijdens coronacrisis

Nu samenkomsten in beperkte mate mogelijk zijn, is het aanbod vooralsnog beperkt. Bij interesse, kan direct contact opgenomen worden met Monirah Schep, coördinator van TaalSteenbergen.

 

Contact met TaalSteenbergen

 

Heeft u een taalvraag of wilt u meer weten? TaalSteenbergen is bereikbaar via:

 

Terug naar het overzicht »